Blog

Aký vplyv má Gen Z na trendy v digitálnom marketingu? 

Druhá najmladšia generácia, ktorá sa nachádza medzi mileniálmi a generáciou Alpha je poznačená nielen digitálnou érou, ale aj klimatickými zmenami či pandémiou koronavírusu. Najpodstatnejším znakom Generácie Z je rozhodne fakt, že je to generácia, ktorá vyrastala spolu s internetom. 

Generácia Z

Z celosvetových štatistík vychádza, že až 73 % ľudí narodených v rokoch 1997 – 2012 trávi minimálne tri hodiny z dňa na sociálnych sieťach. Najčastejšie scrollujú na Instagrame, TikToku či YouTube, pričom na každej sociálnej sieti vyhľadávajú rozličný typ obsahu.
Kým na sociálnej sieti TikTok vyhľadávajú skôr zábavu a sledujú virálne trendy, na YouTube sú pre nich stále najzaujímavejšie tutoriály, návody alebo recenzie. 

Ak sa teda rozhodnete cieliť vaše kampane pre túto cieľovú skupinu, určite by ste sa mali zamýšľať nad využitím aj týchto sociálnych sietí. 


Generácia Z je zároveň najlojálnejšia k svojim obľúbeným content creatorom. Z prieskumov, vychádza, že až 49 % z nich je ovplyvnených recenziami produktov alebo rôznych návodov, vďaka ktorým robí Gen Z nákupné rozhodnutia. Príkladom je napríklad celosvetovo známa influencerka Charli D’Amelio, ktorá sa preslávila vďaka sociálnej sieti TikTok a dnes patrí medzi najsledovanejších influencerov na svete. Jej spolupráca s rôznymi značkami a obsahom, ktorý pre ne tvorí, sú pre Gen Z zaujímavými.

Ak teda chcete s kampaňou zasiahnuť Generáciu Z, je skvelé, ak do kampane zahrniete aj spoluprácu s influencermi, ktorí sú pre túto cieľovú skupinu zaujímavými. Dávajte si však pozor na to, aby obsah, ktorý je publikovaný prostredníctvom influencerov nevyzeral ako nútený, ale pôsobil čo najviac prirodzene.

Ako nakupuje Generácia Z?

Nákupné návyky tejto generácie sú úzko spojené s pohodlnosťou a hodnotami. Uprednostňujú preto nakupovanie z pohodlia domova (online), rozhodujú sa o nákupe na základe svojich názorov a postojov samotnej značky, ale aj na základe otázok, akými sú udržateľnosť a inkluzivita. Nákupné návyky Gen Z sú spojené s udržateľnosťou, trendmi, ale aj individualitou. 

Niektoré značky, ako napríklad známa Fenty Beauty, ktorej zakladateľkou je speváčka Rihanna, hlboko súvisí s hodnotami, ktoré sú pre Gen Z dôležitými, preto je značka obľúbená a vyhľadávaná. 

Aké sú rozdiely v nákupnom správaním Gen Z a Mileniálov?

Obe generácie sú síce digitálne zdatné, ale existujú medzi nimi zásadné rozdiely pri konzumácií obsahu a interakciami so značkami.

Kým Gen Z uprednostňuje krátky a dynamický vizuálny obsah ako napríklad videá na TikToku a iba 13 % ľudí patriacich do tejto generácie používa LinkedIn, generácia mileniálov je viac lojálna voči značkám, uprednostňuje dlhšie videá s podrobnejšími informáciami. 

Preto, ak premýšľate nad správnou stratégiou ako zaujať publikum Gen Z, nezabudnite, že je dôležité prispôsobiť svoju obsahovú stratégiu tak, aby uspokojila kratšiu dobu pozornosti. Mali by ste sa zamerať na vizuálne rozprávanie príbehov, pútavé formáty sociálnych médií a účelovo orientované kampane.

Čo to teda znamená pre marketérov? 

Keďže vplyv generácie Z neustále narastá, obchodníci im musia prispôsobiť svoje stratégie, aby splnili ich očakávania. Medzi kľúčové poznatky patrí uprednostňovanie autentickosti, partnerstvo s dôveryhodnými tvorcami, zameranie sa na udržateľnosť a vytváranie obsahu, ktorý je zábavný aj informatívny.

Zdieľajte príspevok s vašimi známymi

Facebook
LinkedIn